Ako si vybrať záhradný gril?

author Simona Budinská Nakupujeme online

Pokiaľ plánujete kúpu grilu, určite narazíte na množstvo ponúk a rozličných parametrov. Aby ste sa nestratili v množstve informácií na internete, pripravili sme pre vás v spolupráci s firmou Campingaz stručný prehľad o tom, ako si vybrať skutočne dobrý a kvalitný záhradný gril. Prezentuje odborník na grily, Petr Večeřa.

 

 

Aké druhy grilov poznáme?

Pokiaľ by som sa chcel zmieniť o všetkých griloch, tak by som musel spomenúť grily na drevené uhlie, plynové grily, ale ľudia poznajú aj elektrické grily. Príprava mäsa na týchto griloch je tomu tradičnému grilovaniu najviac vzdialená. Vďaka vode, ktorá sa nachádza v spodnej nádrži pod vyhrievacou špirálou sa grilovanie podobá skôr na parný kúpeľ, než na grilovanie.

Grilovanie na plynových griloch

Výhoda plynových grilov oproti grilom na drevené uhlie je najmä v jednoduchosti obsluhy a nižších prevádzkových nákladoch (nemusíte neustále kupovať drevené uhlie). Určite tým však nechcem zatracovať grilovanie na drevenom uhlí – má to svoju vlastnú atmosféru a mnoho ľudí aj miluje vôňu pochádzajúcu z dreveného uhlia. Dym, ktorý pri spaľovaní dreveného uhlia vzniká však obsahuje karcinogénne látky. Pri plynových griloch takýto typ dymu nevzniká. 

Z čoho sa plynový gril skladá?

Plynové grily sa jednoducho obsluhujú. Gril sa skladá z podvozku, grilovacej vane, v ktorej je ukrytý horák, z grilovacej plochy, ktorá je buď rošt alebo tácka z rôznych materiálov. Tieto grily majú kolieska, teda človek s nimi môže prejsť kam chce, a potom ich naspäť jednoducho odložiť do priestoru, kde budú chránené pred nepriazňami počasia. Niektoré grily disponujú aj vekom, v ktorých je zasadený aj vyklápací rošt, ktorý môže slúžiť ako ohrievací, prípadne na uloženie nejakej zeleniny.

Pri plynovom grile si dajte pozor

Keď sa zákazník rozhodne pre kúpu plynového grilu, musí myslieť na to, že je to nízkotlakové zariadenie, čo znamená, že do horáka v grile sa plyn dostáva pod nízkym tlakom. Propán-butánová fľaša, ktorá k tomu pripájame pripojovacím setom sa dá kúpiť samostatne. Obsahuje plynovú hadicu a regulátor tlaku, ktorý sa pripojuje priamo na propán-butánovú fľašu.

Campingaz 2 Series Compact LX

Čistenie plynového grilu

Samozrejme, každý gril je po grilovaní špinavý a je dôležité ho vyčistiť. Pri čistení grilu je najjednoduchšie vziať diely, ktoré sa dajú rozdeliť a dať ich odmočiť do vody a ďalej ich umyť klasickým štýlom ako aj ostatný riad vo vašej domácnosti. Samozrejme, pri čistení treba myslieť aj na vaňu, kam kvapká šťava z vašich chuťoviek. V tomto prípade je možné použiť čistiace kefy na rošt, ktoré sa vedia dostať do väčšej hĺbky. V roku 2014 ponúka Campingaz grily, ktoré sú vybavené tzv. Instaclean systémom, kde sa vaňa grilu dá rozdeliť na šesť dielov. Tie diely sú prispôsobené veľkosti umývačky riadu, teda ich viete umyť pohodlne a bez námahy. 

Aké druhy plynových grilov poznáme?

Pri plynových griloch rozlišujeme viac cenových kategórií. Medzi tie najlacnejšie patria tzv. „lávové grily“, ktoré sú svojím spôsobom použitia najbližšie grilovaniu na drevenom uhlí. Ďalej poznáme grily, ktoré majú špeciálny typ horáka, tzv. „low flame burner“, kde je len nízky plameň, ktorý efektívne prenáša teplo na grilovací rošt. Nakoľko je plameň nízky, využíva len málo plynu, a to sa odráža aj na celkovej spotrebe. Medzi „klasické“ sa už radia kontaktné grily, ktoré sa vyznačujú väčšou grilovacou plochou. Reprezentantmi našich plynových grilov sa stávajú grily s označením RBS (radian burner system – patent Campingaz, pozn. red.). Tento gril má keramické horáky, ktoré sú ukryté na bokoch grilovacej vane a uložené sú zvislo. Priamo z tých horákov ide sálavé teplo, teda tieto grily sa vyznačujú najlepšou teplotnou mapou, zvládnu vyššiu záťaž, a preto sú najvhodnejšie aj na použitie pre profesionálov do reštauračných zariadení.

Gril na lávové kamene

Gril na lávové kamene má dva rošty – na spodnom sa nachádzajú samotné lávové kamene a vrchný je zas určený na grilovanie našich pochutín. Pod spodným roštom sa nachádzajú horáky, ktoré kumulujú teplo na lávové kamene. Lávové kamene sú z prírodného materiálu, teda ich tvar a ani veľkosť nie je rovnaká, a aj preto je teplotná mapa rôznorodá. Najvyššia teplota je v strede grilu, ktorý je tým pádom najvhodnejší na grilovanie mäsa vyžadujúceho vyššiu teplotu (napr. hovädzí steak). Krajné časti zas môžu byť využité na grilovanie tenšieho mäsa alebo zeleniny. Gril obsahuje aj regulačné gombíky, ktoré umožňujú regulovať dve polovičky grilu nezávisle od seba. Behom pečenia pri zavretom vrchu a pri pustení len jedného horáka môžem navyše dosiahnuť prúdenie vzduchu, ktoré je veľmi podobné pečeniu v teplovzdušnej trúbe.

Campingaz El Prado 1800 Woody

Ako čistiť gril na lávové kamene?

Pri grilovaní je dôležité myslieť na to, aby sme jedlo zbytočne nenamáčali do oleja a nezaťažovali tak náš žalúdok a aj samotný gril. Pôsobením tepla a samotnou prípravou jedla olej a prebytočná šťava stekajú dole a znehodnocujú aj samotné lávové kamene. Pokiaľ vám začne lávový gril dymiť, je to jasné znamenie, že niečo nie je v poriadku. Najčastejším dôvodom sú práve znečistené lávové kamene, ktoré sú obalené olejom z grilovačiek a začnú horieť. Nové lávové kamene sú pórovité, hnedej, prípadne tehlovej farby. Pri pravidelnom „okvapkávaní“ olejom tmavnú. Aby ste tmavnutiu predišli, je dôležité, aby ste po každej grilovačke nechali kamene vypáliť. Jednoducho ich položíte na rošt a veko zavriete. Pri ďalšom grilovaní potrebujete znovu gril nahriať na prevádzkovú teplotu, a preto pokiaľ vám na kameňoch niekde zostala ešte čierna farba, tak zamiešame tieto kamene medzi zvyšné, otočíme ich smerom dole a pritom nahrievaní vypálime zvyšky oleja a kameň získa znovu svoj pôvodný vzhľad.

Podľa čoho si vybrať správny gril?

Pretože je rozdiel, či grilujem na veľkej záhrade, alebo na balkóne, pri výbere grilu by sme mali dávať pozor najmä na jeho veľkosť. Rovnako by nás malo zaujímať, pre koľko ľudí budeme najčastejšie grilovať. Pokiaľ zvykneme robiť párty, tak si vyberieme väčší gril a pokiaľ grilujeme len s rodinou, pokojne si vystačíme i s menším grilom, nakoľko tu väčšiu plochu s rodinou využijeme len málokedy. Pri výbere grilu musíme zároveň brať ohľad aj na to, aké jedlá si zvykneme pripravovať – grily vyšších radov ponúkajú viac grilovacích plôch – tácňu i rošt, na ktorých môžeme viac jedál pripravovať individuálne, bez zbytočného pomiešania chutí. Teda aj sladké so slaným. Pokiaľ sa chceme sústrediť viac na grilovanie mäsa (najmä steakov), je dobré pri kúpe pozerať na to, či budeme mať k dispozícii liatinový rošt, ktorý vyžaruje viac tepla. Pri grilovaní zeleniny a kuracieho mäsa si vystačíme aj s menej vybaveným grilom. V neposlednom rade sa, samozrejme, rozhodujeme i na základe ceny. Pokiaľ máme menší rozpočet, kúpime si gril na drevené uhlie. Tam sa nám však môže suma vyštverať na neustálom dokupovaní uhlia. Lacnejším variantom pri kvalitnejších griloch sa tak stávajú grily s lávovými kameňmi. Pokiaľ cena pre nás nie je rozhodujúca, môžeme ísť aj do vybavenejších grilov – do kontaktných grilov i do grilov s RBS horákmi, čo sú keramické horáky, ktoré klientom ponúkajú najvyšší komfort pri grilovaní.

 

Chutné recepty na grilovačky od Pricemaniakov nájdete pod týmto odkazom!

 


Odoberaj nové články na email:


Páči sa ti tento článok? Posuň ho ďalej:


Simona Budinská
Autor Simona Budinská

Simona už počas štúdia žurnalistiky pracovala v lifesytelovom magazíne DELUXE a spravodajskom portáli Global24. Po skončení školy prestúpila do týždenníka Nový čas Nedeľa, odkiaľ smerovala priamo do krajšieho sveta reklamy a PR, v ktorom zastrešovala produktovú i korporátnu komunikáciu širokého portfólia viacerých spoločností (talianske módne značky Coccinelle a Luisa Spagnoli, cestovná kancelária Travel and Business centre, swingové zoskúpenie Fats Jazz Band, cateringová spoločnosť Food and the city, Kärcher, raňajky do postele Bruncher a iné...) V súčastnosti zastáva funkciu PR & Marketing Manager v portáli na porovnanie cien a kvality e-shopov Pricemania.sk. Vo voľnom čase sa Simona venuje publikačnej činnosti v rozličných médiach – napríklad foodportáli Delikatesy.sk, magazíne Slovenka, online magazíne Womanman.sk, či vo vlastnom projekte venovanom káve a segmentu HORECA- Kavickari.sk.


Autor Simona Budinská na Google+

Komentáre k článku

Prečítajte si ešte:

Ako doma urobiť dobrú kávu?

Neprehliadnite

Novinky e-mailom

Nezmeškajte dobrú akciu, ani šikovnú radu! Neposielame spamy, iba užitočné informácie :)

Naši priatelia

Twitter stena

@pricemania 🔔 Žrebovanie výhercu 🔔 Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do súťaže o nadupaný mobil od whaat.sk Výherkyňou sa... https://t.co/WNPVQbTCgW
@pricemania Čo je lepšie, ako domáca sóda? 🍹😋💥 Aký nápoj z nej máte najradšej? 😍 viac na:... https://t.co/Qx3XfiEgws
@pricemania Autochladnička - najlepší priateľ na dovolenkách autom 🚗 🏖 https://t.co/A8VKZEDMEz

Tagy